Fantasy Genretræk og Magisk Realisme 2

Magisk realisme opstod som genrebegreb indenfor realismen i 1970’erne og 1980’erne. Det er altså en relativt ny ting – eller er det? Genren stammer oprindeligt fra Latinamerika og har formodentlig eksisteret meget længere.
Magisk-realisme-sø-976x1024

Fantasy – resumé fra sidst

Artiklen i sidste måned handlede om fantasy og skoven af under genre. Der blev talt om, hvad det er, der gør fantasy så populært. Konklusionen var, at den fantastiske setting sætter alle emner fri, gør dem mere lettilgængelige, og man kan debattere frit i det litterære rum.

Hvor står den magiske realisme i forhold til det. Selve navnet på genren, magisk realisme, forekommer at være en selvmodsigelse for, hvordan kan noget være både magisk og realistisk? Det næste spørgsmål er, hvad det er, der skiller fantasy fra magisk realisme?

Magisk Realisme – Definition

Magisk realisme opstod som genrebegreb indenfor realismen i 1970’erne og 1980’erne. Det er altså en relativt ny ting – eller er det? Genren stammer oprindeligt fra Latinamerika og har formodentlig eksisteret meget længere.

Genren bevæger sig som sagt i realismen, men den beskriver en særligt mirakuløs eller netop magisk variant af virkeligheden. Den er grænseoverskridende med en særlig længsel efter det eksotiske. Nogle af de særlige karakteristika er (kilde: Wikipedia):

  • Historisk virkelighed beskrives med tilsyneladende magiske eller uforklarlige hændelser.
  • Fantastiske begivenheder fortæller i en hverdagstone
  • Fysiske og forklarlige love overskrides uden at realismen brydes

Men igen: Er det ikke en modsætning i sig selv? Det er realisme, men der er magi involveret? Hvorfor er det ikke fantasy?

Magisk Realisme & Politik

Magisk realisme er historier, der bliver ved med at insistere på deres base i det realistiske. Ovenpå den realistiske historie er der et lag af fantasy eller mytiske fortællinger.

De fantastiske eller magiske elementer præsenteres altid som en del af det normale. De er standard og dermed en integreret del af den realistiske struktur. Det giver forfatteren en helt særlig chance for at vise et alternativ til den almindeligt accepterede virkelighed, og genren har da også vist sig magtfuld i et politisk perspektiv i forbindelse med undertrykkende regimer i netop Latinamerika.

Sagens kerne er, at magisk realisme bruger de magiske elementer for at pointere noget meget direkte omkring realismen, omkring den almindeligt accepterede virkelighed. Det er her, genren adskiller sig fra fantasy, idet fantasy oftest er helt separat fra vores egen realitet, og selvom om fantasy ofte behandler store skelsættende emner, bliver det i form af en indirekte kommentar til vores virkelighed.

Forstyrrelser hos Læserne

Magisk realisme skaber i visse tilfælde en langt større forstyrrelse hos læserne end fantasy, idet man stilles overfor spørgsmålet om, hvad der egentligt er virkeligt. Læsernes øjne åbnes for muligheder, de aldrig før har overvejet kunne være en del af virkeligheden. Både det sociale, familien, det mentale, følelsesmæssige og andre af tilværelsens store overvejelser kan være oppe til diskussion, og man bliver nogle gange efterladt uden at vide, hvad der er virkeligt, og hvad der er fantasi. Filosofiske overvejelser af den karakter skaber store forstyrrelser, som kræver stor tilstedeværelse fra læseren.

Litteraturen

Men genre er svært at definere og svært at forstå. Der er mange gråzoner og mange forskellige meninger. Måske er det bedst at læse noget litteratur og på linje med den magiske realisme finde sin egen definition af virkeligheden.

Genren tager sit udspring i Latinamerika, så måske skal man starte med Isabel Allende og Gabriel Garcia Marquez. Der er mange andre, men disse to får ubetinget mine varmeste anbefalinger med på vejen. Det er magiske, drømmeagtigt og ikke mindst realistisk. Virkeligheden har fået et twist. Det er vidunderligt.

Den japanske forfatter Haruki Murakami er svær at sætte i bås, men det er helt sikkert, at han også spiller med virkeligheden. Hans fortællinger er fantastiske på deres egen måde og efterlader ofte læseren i tvivl om hvad, det egentlig var, der skete? Var der dele af historien, som udelukkende foregik i hovedpersonens fantasi, eller skete det i virkeligheden? Læs det – det kan ikke forklares.

Af danske forfattere skal nævnes Ib Michael og Peter Høgh. Heraf er især den første ekspert i det drømmeagtige, men begges historier giver stof til eftertanke og har desuden et vidunderligt udtryk. Igen er der flere andre forfattere.

Alt i alt er det en fantastisk, underholdende og udfordrende genre. Den kalder på en langsom tænksomhed selv når, historien flytter sig hurtigt. Når den bevæger sig langsomt og drømmeagtigt tager den dig helt væk fra din travle hverdag og ind i en virkelighed, som byder på noget, du aldrig selv havde drømt om.

Hvis du vil vide mere?

Hvis du vil vide mere så, er det bedste, du kan gøre at følge med her på side. Skriv dig op til mit nyhedsbrev, så du får informationer om nyt på siden helt automatisk.

Hvad tænker du om magisk realisme? Skriv en kommentar.

Del på facebook
Del på Facebook
Del på linkedin
Del på LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *